poniedziałek, 13 maja 2013

Omlet nadziewany grzybami i bakłażanem

Dziś mamy ochotę na omlet. Oczywiście nie mogliśmy zapomnieć w świeżych warzywach. Wszystko w tajskich klimatach. Smacznego.

Składniki:

  • Grzyby przygotowujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, a następnie kroimy w paski.
  • Następnie dodajemy szalotkę oraz bakłażana i smażymy na złoty kolor.
  • Dodajemy grzyby, pomidory, sos sojowy, cukier i pieprz. Chwilę smażymy, a następnie zdejmujemy z ognia utrzymując w cieple.
  • Wtedy na środek kładziemy przygotowany wcześniej warzywny farsz.
  • Podajemy z sosem chilli w formie dipu.
  • Na patelni rozgrzewamy połowę oleju. Dodajemy czosnek i smażymy go przez 30 sekund w wysokiej temperaturze.
  • Dodajemy paprykę i smażymy aż zrobi się miękka.
  • Ubijamy lekko jajka. Na kolejnej patelni rozgrzewamy pozostały olej, wlewamy jajka i smażymy aż się zetną.
  • Zawijamy brzegi omletu, aby uformować prostokątną paczuszkę. Całość delikatnie zsuwamy na talerz i przystrajamy sałatą, pomidorkami oraz ogórkiem.
  • Shiitake wzbogaca tradycyjne chińskie dania, dodając leśnych aromatów. Równocześnie sa bardzo popularne w innych krajach Azjatyckich np.: w Wietnamie i Japonii. znakomicie smakują w daniach makaronowych i zapiekankach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz