środa, 6 marca 2013

Szaszłyk balsamico

Szaszłyki z kurczaka w pysznej marynacie z włoskiego octu balsamicznego i oliwy z oliwek z dodatkiem grillowanych świeżych warzyw. Palce lizać. Polecamy nie tylko latem.

Składniki:
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • po 1 łyżeczce posiekanego świeżego oregano, rozmarynu, tymianku
Marynata:

  • Mięso kroimy w niewielkie kostki, przekładamy do wysokiej miski, zalewamy marynatą i odstawiamy pod przykryciem do lodówki. Najlepiej na całą noc.
  • Następnie, nadziewając na nie mięso tworzymy szaszłyki.
  • Tuż przed podaniem polewamy sosem z mieszanki świeżych ziół i łyżeczki oliwy z oliwek .
  • Patyczki do szaszłyków moczymy przez minimum godzinę w wodzie.
  • Tak przygotowaną potrawę grillujemy po 3 minuty z każdej strony.
  • Przekładamy ryby na talerze, polewamy sosem z pieczenia i kilkoma kroplami oliwy z oliwek.
  • Taka prosta forma podawania marynowanego mięsa jest szczególnie popularna w krajach śródziemnomorsk ich. W połączeniu z grillowanymi warzywami powstaje niezapomniana kompozycja smakowa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz